عمارت شاپوری وموقعیت آن درشیراز
عمارت شاپوری در دوره اول پهلوی در سالهای ۳۱۰ تا ۳۱۵ خورشیدی توسط استاد ابوالقاسم مهندسی ، معمار معروف شیرازی بنا گردید. این بنا متعلق به خانواده عبدالصاحب شاپوری از تاجران بنام شیرازی است. که تا سالهای اول دهه هفتاد در آن سکونت داشتند. پس از آن عمارت شاپوری متروکه ماند ودر سال ۷۹ به تملک میراث فرهنگی درآمد ودر تاریخ ۱۶ مهر ۷۹ باشماره ۲۷۸۱ بعنوان یکی از آثار ملی ثبت گردید.
نشانی عمارت شاپوری : شیراز خیابان انوری روبروی خیابان اهلی است.
ساعات بازدید : این مجموعه همه روزه از ساعت ۸ صبح تا ۲۴ پذیرای علاقه مندان و دیدارگران می باشد.
هزینه ورودی عمارت شاپوری برای هر نفر حدود ۵۰۰۰۰ ریال( پنج هزار تومان ) در سال 98 می باشد.
گردشگران گرامی میتوانند با راهنمایی بخش پاسخگویی دیدارگرجهت اجاره منزل مبله باقیمتهای مناسب و رزو اقامتگاههای سنتی نزدیک به عمارت شاپوری تماس حاصل نمایند.
رزواسیون آنلاین اقامتگاه درکلیه نقاط شهرشیراز یکی دیگر از خدمات مجموعه دیدارگر برای دیدارگران عزیز است .
سابقه ساخت و دلیل نامگذاری عمارت شاپوری
منزل شاپوری مربوط به اوایل دوره پهلوی است و در شیراز، خیابان انوری، روبروی خیابان اهلی واقع شدهاست.
اطلاعات کلی باغ و عمارت شاپوری به شرح ذیل است:
دورهٔ ساخت اثر: دوره پهلوی
بانی اثر: ابوالقاسم مهندسی
مالک اثر: عبدالصاحب شاپوری
مالک فعلی اثر: سازمان میراث فرهنگی استان فارس
اطلاعات ثبتی : شمارهٔ ثبت۲۷۸۱
تاریخ ثبت ملی: ۱۶ مهر ۱۳۷۹
این اثر از سالهای ۱۳۱۰ تا ۱۳۱۵ توسط استاد ابوالقاسم مهندسی، معمار معروف شیرازی بنا شدهاست و متعلق به عبدالصاحب شاپوری از تاجران بزرگ شیراز بودهاست.
علت نامیدن بنا بنام شاپوری مشخص نیست آنچه از ظاهرامر بر می آید علت اصلی نام مالک آن می باشد.
تا دهه ۷۰ هجری شمسی این بنا مورد استفادهٔ خانوادهٔ شاپوری بود و چند سال به صورت متروکه رها شدهبود و در نهایت در سال ۱۳۷۹ سازمان میراث فرهنگی استان فارس آن را خریداری و ثبت میراث فرهنگی ایران کرد.
مشخصات :
این بنا در دو طبقه با زیربنای ۸۴۰ مترمربع و در زمینی به مساحت ۴۶۳۵ مترمربع به سبک سنتی معماری پهلوی اول بنا شدهاست و جزو اولین بناهایی است که در آن سالها با رویکرد آزادانه به معماری طراحی شدهاست.
خصوصیاتی که باعث تمایز این بنا ازدیگر بناهای زمان خود می شود عبارت است از :
دسترسی به عمارت از محور اصلی نمیباشد و با 90 درجه تغییر از کنار( ضلع شمالی) صورت می پذیرد.
در این بنا نیز مانند سایر باغ های ایرانی قرینگی نسبت به محور اصلی می باشد ولی نوع درختان و نحوه قرارگیری آن ها قرینه نیستند.
در عمارت شاپوری بعد ازگذراز ورودی عمارت در میانه ساختمان راه پله در وسط از دیگر طرح های متمایز معماری این بنا است که در بناهای هم دوره اش به چشم نمیخورد.
از دیگر ابداعات ای معمار اختصاص دادن عملکرد خاص به هر اتاق است و چند منظوره بودن اتاق ها چنانچه در گذشته مرسوم بوده دیگر مشاهده نمیشود.
اضافه نمودن بالکن به عمارت که در معماری ایرانی جایگاهی نداشته از دیگر مختصات معماری عمارت شاپوری است.
قرار گرفتن 14 ستون به قرینگی هم با تزئینات منحصر بفرد در گرداگرد بالکن هویتی خاص به این فضا می دهد و این ابتکار خلاقانه را به اوج خود می رساند.
همچنین بهار خواب نیز که محل استراحت تابستانی است دارای بالکن و ستون است.
رستوران عمارت شاپوری
رستوران عمارت شاپوری با منوی غذاهای سنتی در فضایی زیبا و تاریخی شما را به حال و هوای اوایل دوره پهلوی می برد و پذیرای دیدارگران شیراز گرد است که می خواهند ساعات خوش و لحظات بیاد ماندنی وخاطره انگیزی را تجربه کنند.
دو نوع غذای مشهور که مسافران با هر ذائقه ای مشتاق سرو آن هستند. کلم پلوی شیرازی و ته چین است که بیشتر گردشگران بعداز سفر در صفحات مجازی خود از آن بعنوان بهترین ودلچسب ترین غذاها یاد کرده اند.
دیدارگر با ارایه خدمات اقامتگاه ، خصوصا اقامتگاههای بوم گردی با قیمتهای متنوع یا اجاره روزانه منزل وسوئیت مبله ارزان قیمت در خیابان زند شیراز در نزدیکی عمارت شاپوری و همچنین خیابانهای نزدیک به حرم شاهچراغ (ع)به گردشگران در تلاش برای ایجاد یک تجربه عالی و مقرون به صرفه و همچنین گسترش دیدارگری در شهر شیراز است.